Utilizarea parfumurilor la români: 9 din 10 respondenți le folosesc, la fel de mulți au achiziționat cel puțin un astfel de produs în ultimele 12 luni și tot atâția intenționează să cumpere în anul următor. În topul popularității tipurilor de parfum se regăsesc mărcile care folosesc strategia MLM

Rezultatele anchetei noastre ilustrează faptul că publicul țintă al pieței de parfumuri din România este reprezentat, în zonele urbane cu acces la internet, de aproximativ 9 din 10 locuitori. Respondenții fie folosesc parfumuri și aftershave-uri (93%), fie au cumpărat astfel de produse în ultimul an (91%) sau intenționează să achiziționeze în anul următor (85%).

Din perspectiva genurilor, în ceea ce privește utilizarea, 96% din femei folosesc parfumuri, în timp ce doar 90% din bărbați le întrebuințează. Diferența, statistic semnificativă, derivă, în parte, din confuzia care a apărut în rândul bărbaților în ceea ce privește utilizarea aftershave-urilor: produse care, deși au funcții diferite, într-o anumită măsură, pot fi folosite pe post de parfumuri. Prin urmare, o parte din respondenți nu au știut dacă aftershave-ul se încadrează în categoria parfumurilor.

Concomitent, datele sugerează că femeile (89%) au cumpărat într-o proporție mai mare decât cea a bărbaților (82%) parfumuri de-a lungul anului 2018. Pe de altă parte, la capitolul intenției de cumpărare, nu se remarcă diferențe semnificative statistic între femei (84%) și bărbați (87%), existând, mai degrabă, deosebiri în funcție de vârstă, persoanele de peste 45 de ani fiind cele care doresc în cea mai ridicată proporție să facă achiziții noi în următoarele 12 luni (92% vs. 78% – media celorlalte grupe de vârstă).

Cu referire la mărcile de parfumuri, din perspectiva notorietății lor, datele indică că cele mai cunoscute sunt: Avon; Adidas; Calvin Klein; Dolce & Gabbana; Chanel; Oriflame; Bvlgari; Dior; Hugo Boss; Gucci. Gradul de notorietate al mărcilor diferă, în principal, în funcție de gen și de categoriile de vârstă ale intervievaților (de exemplu, Adidas, Hugo Boss sunt mai cunoscute în rândul bărbaților, în timp ce Avon și Oriflame sunt mai notorii în rândul femeilor). Totodată, în general, femeile cunosc mai multe mărci de parfumuri decât bărbații (22 vs. 20). Concomitent, tot femeile sunt cele care au utilizat, în medie, o varietate mai largă de parfumuri în ultimele 12 luni (4 vs. 3 în cazul bărbaților).

În privința utilizării, mărcile care folosesc strategia MLM sunt cele mai populare, la nivel general aproximativ 46% din respondenți utilizându-le în 2018, însă ponderea este puternic influențată de consumul feminin, unde tipurile respective de mărci au fost utilizate de 56% din public, în schimb ele au fost folosite de doar 34% din publicul masculin. În plus, respondenții au folosit, în medie, 3 mărci diferite de parfumuri, în 2018.

În același timp, într-o săptămână obișnuită a ultimelor 12 luni, respondenții s-au dat cu parfum, în medie, de 9 ori. Pe intervale, ponderea celor care se dau de mai multe ori pe zi cu parfum este de 26%, o dată pe zi: 54%, de 4-6 ori pe săptămână: 12%, de 2-3 ori pe săptămână: 4%, o dată pe săptămână: 1% și doar la ocazii speciale: 3%. În timp ce femeile se dau, în medie, de 10 ori pe săptămână cu parfum, bărbații se dau doar de 7 ori.

Aromele de parfum preferat de către femei:

 • Proaspăt/ Citric/ Aquatic/ Marin: 22%;
 • Floral Proaspăt: 17%;
 • Oriental/ Gurmand/ Ambrat / Dulce: 12%;
 • Floral/ Lemnos: 11%;
 • Floral: 7%;
 • Oriental Floral: 6%;
 • Lavanda/ Feriga: 6%;
 • Lemnos: 6%;
 • Floral/ Fructat/ Condimentat: 6%;
 • Floral Fructat: 4%;
 • Ciprat/ Patchouli: 1%;
 • Altele: 1%.

Aromele de parfum preferat de către bărbați:

 • Proaspăt/ Citric/ Aquatic/ Marin: 28%;
 • Floral Proaspăt: 18%;
 • Lemnos Oriental: 9%;
 • Floral Fructat: 6%;
 • Oriental/ Gurmand/ Ambrat / Dulce: 6%;
 • Lavanda/ Feriga: 6%;
 • Lemnos: 5%;
 • Floral/ Lemnos: 4%;
 • Lemnos Aromatic: 4%;
 • Condimentat: 4%;
 • Oriental/ Fougere: 4%;
 • Floral/ Fructat/ Condimentat: 2%;
 • Proaspăt Lemnos: 2%;
 • Piele: 1%.

În privința concentrației de parfum preferate, la nivel general, 45% din respondenți optează pentru apa de parfum, 28% pentru apa de toaletă, 22% pentru parfum, 4% pntru apa de colonie. Pe genuri, se remarcă preferința mai crescută a femeilor pentru apa de parfum față de cea a bărbaților (52% vs. 37%) dar și cea a bărbaților pentru apa de colonie față de cea a femeilor (8% vs. 2%).

7 din 10 respondenți preferă să utilizeze parfumurile sub formă de spray/vaporizator, 2 din 10 sub formă de flacon și încă 1 din 10 sub formă de ulei, cremă, roll-on și altele. Bărbații preferă într-o proporție mai ridicată parfumurile sub formă de flacon decât femeile (23% vs. 16%), iar femeile înregistrează o pondere mai ridicată decât cea a bărbaților în rândul celor care preferă spray/ vaporizator (79% vs. 71%).

O durata îndelungată a mirosului este principala așteptare a respondenților, când vine vorba de parfumuri. Alte aspecte importante sunt legate de felul în care aroma le schimbă starea de spirit sau măsura în care mirosul îi reprezintă.

Așteptările respondenților de la parfumuri

Referitor la testarea de noi parfumuri, datele indică faptul că, în medie, respondenții fac acest lucru de aproximativ 2 ori pe lună. Cu toate acestea, 3 din 10 persoane experimentează noi miresme cel puțin o dată pe săptămână.

În privința motivațiilor care pot sta în spatele testării unor noi parfumuri, se detașează impresia lăsată de mostrele de parfum, oportunitățile generate de creșterea veniturilor, parcurgerea unor cataloage de mostre de parfum, reducerile/ofertele etc. În general, media indexului importanței nu variază în funcție de genul respondenților, cu excepția participării la un evenimente important, care este o motivație mai importantă pentru bărbați (87 vs. 80) și a primirii drept cadou a unui parfum nou de la cineva, în cazul femeilor (90 vs. 83).

Motivațiile încercării/testării de parfumuri noi

Pe de altă parte, cele mai importante aspecte pe care respondenții le iau în seamă atunci când se decid asupra cumpărării de parfumuri sunt (rezultatele sunt măsurate în grade de importanță):

 1. Aroma/ notele care intră în componență: 90%;
 2. Prețul: 83%, mai degrabă în cazul femeilor;
 3. Marca: 77%, mai degrabă în cazul bărbaților;
 4. Pachetul și design-ul sticlei/recipientului de parfum: 64%, mai degrabă în cazul persoanelor de peste 35 de ani;
 5. Țara de origine: 59%, mai degrabă în cazul bărbaților și al persoanelor de peste 45 de ani;
 6. Publicitatea de care s-a bucurat: 55%;
 7. Dacă este folosit de celebrități: 45%.

Concluzii

Consumul de parfumuri este foarte răspândit în România anului 2018, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Desigur, încă există un decalaj între consumul de parfum al doamnelor în comparație cu cel al domnilor, iar el se remarcă dintr-o perspectivă cantitativă. Motorul acestei diferențe derivă probabil dintr-un cumul de factori: tendința bărbaților de a folosi și aftershave-ul pe post de parfum, varitatea mai scăzută de arome masculine de pe piață, precum și tipologia genurilor în societatea românească.

Comerțul de tip MLM în cazul parfumurilor este foarte popular în România, aproximativ 5 din 10 respondenți utilizând un parfum achiziționat de la o marcă care folosește această strategie. Totodată, MLM-ul funcționează mult mai bine în rândul femeilor decât al bărbaților.

Deși datele indică că nu există o diferență semnificativă statistic în intenția de achiziție de parfumuri în următoarele 12 luni din perspectiva genurilor, se remarcă deosebiri importante în funcție de vârsta respondenților: persoanele mai tinere, de sub 45 de ani, sunt mai puțin interesate să facă noi achiziții. Acest indiciu nu relevă lipsa unei nevoi sau dorințe, ci mai degrabă o oportunitate de piață, persoanele mai tinere nefiind satisfăcute de oferta existentă sau fiind mai puțin dispuse să ofere parfumuri drept cadou (intenția de achiziție se putea referi atât la uzul propriu cât și la cumpărarea de cadouri). Desigur, nu putem exclude nici explicația referitoare la diferența de nivel de venit între cele două grupuri de vârstă.

În privința preferințelor, cel mai mult publicul dorește parfumuri de calitate, cu miros de lungă durată și care sunt comercializate sub formă de spray/vaporizator.

Având în vedere importanța ridicată a aromelor în luarea deciziei de achiziție pentru parfumuri, producătorii și magazinele, atât offline cât și online, trebuie să depună eforturi suplimentare pentru înlesnirea selecției, dar și pentru diversificarea ofertei. Desigur, vânzarea online este cea mai afectată la acest capitol, fiind imposibilă mirosirea parfumurilor, prin urmare recomandăm realizarea unor descrieri de produs cât mai explicite și creative.

Metodologie

Cercetarea de față s-a desfășurat în luna noiembrie a anului curent, pe un eșantion probabilistic, multi-stratificat, reprezentativ pentru populația urbană cu acces la internet, din cadrul Panelului de Consumatori Eureka Insights și a avut un volum de 805 respondenți. Marja de eroare a eșantionului este de +/- 2,1% pe un interval de încredere de 95%.

Despre S. Zodian, PhD | Market Research

La S. Zodian, PhD | Market Research oferim servicii de cercetare de piață orientate pe înțelegerea consumatorilor, în vederea îmbunătățirii experienței lor de cumpărare, oferind companiilor o perspectivă de piață profundă asupra mediilor de vânzare online și offline, personalizată pe nevoile lor de cunoaștere, pentru a le ajuta să se adapteze și/sau să se schimbe, în funcție de dinamicile curente și preconizate ale economiei globale și locale.

Totodată, la începutul anului 2018 am inaugurat Eureka Insights, un nou Panel de Consumatori care are menirea de a oferi informații valoroase atât pentru clienți cât și pentru consumatori.

De asemenea, avem colaborări cu alte agenții de cercetare de piață și panele de consumatori, ceea ne permite să desfășurăm studii de piață pentru dvs. oriunde în lume.

Dacă sunteți interesat de serviciile noastre, trimiteți-ne o cerere de ofertă.