Retrospectiva vacanței de vară petrecute la mare în România anului 2018: Aproximativ 3 din 10 respondenți au vizitat litoralul autohton (34%); Eforie, Mamaia și Costinești au fost cele mai populare stațiuni; Cele mai multe persoane au fost la mare în lunile Iulie (37%) și August (39%)

3 din 10 (34%) respondenți au fost în vacanță la mare în România, între lunile iunie și septembrie ale anului 2018. Cele mai multe persoane s-au cazat în stațiunile: Eforie Nord (31%); Mamaia (27%); Costinești (25%). În luna iunie, au fost pe litoralul românesc 11% dintre respondenți, în iulie 37%, în august 39%, iar în septembrie 12%.

Numărul mediu de nopți petrecute la mare a fost de 7. Cinci din 10 intervievați s-au cazat la hotel, 2 din 10 la pensiune, 2 din 10 la gazdă iar 1 din 10 nu au plătit pentru cazare. Dintre persoanele care au optat pentru cazarea la hoteluri sau pensiuni, 48% nu au avut deloc mese incluse, 30% au avut inclus doar micul dejun și 22% au ales sistemul all inclusive. În medie, cei care au stat la hotel sau pensiune au plătit pentru cazare 240 Lei pe noapte. Totodată, 35% din grupul amintit anterior a utilizat serviciile unei agenții pentru a găsi cazarea respectivă.

În privința mijloacelor de transport utilizate pentru a ajunge la mare, la nivel general, aproximativ 6 din 10 au fost cu mașina personală, 2 din 10 cu trenul, 1 din 10 cu mașina unor rude sau prieteni, 1 din 10 cu autocarul.

În principal, românii au o lista diversificată de activități atunci când merg pe litoral: fac plajă (85%); fac baie în mare (84%); se plimbă prin stațiuni (83%); mănâncă la restaurant (82%); fac cumpărături de pe aleile comerciale din stațiuni (60%); vizitează parcuri de distracții (38%); vizitează Constanța (34%); fac baie în piscină (30%); merg în cluburi (27%); se duc la spectacole muzicale (27%); vizitează Mangalia (25%); practică sporturi pe plajă (22%); merg la un parc acvatic (17%); se duc la spectacole de comedie (15%); vizitează muzee (11%); merg la circ (10%); se duc într-o croazieră pe Marea Neagră (9%); merg la sala de fitness (8%); fac sporturi nautice (8%); merg în excursie în Bulgaria (7%); se duc la SPA (6%); fac excursii în Delta Dunării (6%).

În medie, românii merg la plajă în 80% din zilele în care s-au cazat pe litoral. Concomitent, în general, respondenții stau la plajă cam 5 ore pe zi. Între orele 6-10 stau la plajă 79% dintre cei intervievați, între 11-14: 83%, între 15-18: 74%, iar după ora 18: 42%. Cei mai mulți turiști merg la plajă în Mamaia (35%), Eforie Nord (32%) și Costinești (22%). 4 din 10 respondenți aleg să facă plajă în zonele în care se oferă spre închiriere șezlonguri/baldachine, în timp ce 8 din 10 optează pentru plajele care nu oferă șezlonguri/baldachine, dar nici nu implică costuri suplimentare. Persoanele care au închiriat șezlonguri raportează un preț mediu de 27 Lei pe zi pentru închiriere. Pe de altă parte, cele care au închiriat baldachine au plătit, în medie, 46 Lei pe zi.

În timpul expunerii la soare, 8 din 10 respondenți au folosit soluții dermatologice de protecție solară. În general, tendința centrală a factorului de protecție (SPF) pe care îl aleg românii este 30, 28% preferând produsele cu SPF 50 sau mai mult. 7 din 10 dintre cei care folosesc soluțiile de protecție dermatologice le aplică de mai multe ori în fiecare zi, 3 din 10 o singură dată pe zi, 2% la câteva zile. Totodată, în general, 6 din 10 respondenți acoperă cam toate părțile corpului cu soluțiile de protecție cu factor de protecție SPF, 2 din 10 toate părțile corpului și încă 2 din 10 doar anumite părți ale corpului. Cu toate acestea, 85% din persoanele care au stat la plajă afirmă că nu au suferit arsuri și doar 15% susțin că au avut arsuri superficiale sau de intensitate moderată.

În privința consumului de produse care sunt comercializate pe plajă sau în imediata vecinătate: 7 din 10 cumpără apă plată; 5 din 10 mâncare; 5 din 10 sucuri acidulate; 5 din 10 sucuri neacidulate; 5 din 10 apă carbogazoasă; 5 din 10 băuturi alcoolice; 3 din 10  echipamente, jucării și accesorii de plajă; 3 din 10 haine și încălțăminte; 1 din 10 produse dermatologice. În privința băuturilor alcoolice, 92% cumpără bere, 29% cidru, 21% vin, 21% cocktailuri, 20% tării. În privința berii, 6% din consumatori beau o singură bere pe ziua de plajă, 31% două beri, 26% trei beri și 38% patru sau mai multe beri. În medie, se consumă 3 beri pe ziua de plajă.

Comparând datele rezultate din cercetare cu cele din anii trecuți, dar și cu impresiile colectate din teren, putem afirma că am avut de-a face cu un sezon de succes, caracterizat printr-un număr neașteptat de mare de turiști, care, de multe ori, au forțat limitele de densitate ale litoralului românesc. În privința serviciilor, principalele neajunsuri au la bază criza de personal care afectează, actualmente, piața forței de muncă din sectorul HORECA. Concomitent, afluxul de turiști a pus la grea încercare și infrastructura rutieră sau feroviară, atât înspre litoral și dinspre mare spre casă, cât și între stațiuni.

Ancheta de față a fost efectuată pe un eșantion multi-stratificat, probabilistic, de 403 respondenți, care este reprezentativ pentru cetățenii cu domiciliu în mediul urban, cu acces la internet, fiind aplicat prin intermediul internetului, în două valuri, în cadrul Panelului de Consumatori Eureka Insights. Marja de eroare a eșantionului este de +/- 4.6%, pe un interval de încredere de 85%.

Despre S. Zodian, PhD | Market Research

La S. Zodian, PhD | Market Research oferim servicii de cercetare de piață orientate pe înțelegerea consumatorilor, în vederea îmbunătățirii experienței lor de cumpărare, oferind companiilor o perspectivă de piață profundă asupra mediilor de vânzare online și offline, personalizată pe nevoile lor de cunoaștere, pentru a le ajuta să se adapteze și/sau să se schimbe, în funcție de dinamicile curente și preconizate ale economiei globale și locale.

Totodată, la începutul anului 2018 am inaugurat Eureka Insights, un nou Panel de Consumatori care are menirea de a oferi informații valoroase atât pentru clienți cât și pentru consumatori.

De asemenea, avem colaborări cu alte agenții de cercetare de piață și panele de consumatori, ceea ne permite să desfășurăm studii de piață pentru dvs. oriunde în lume.

Dacă sunteți interesat de serviciile noastre, trimiteți-ne o cerere de ofertă.