Bune practici de marketing care accelerează succesul unei campanii de Back To School

This article is also available in English

Pentru a capitaliza de pe urma celui de-al doilea eveniment comercial din an – Back to school (BTS), am detaliat câteva bune practici din marketing, care au ca scop optimizarea strategiei şi generarea vânzărilor.

Produsele potrivite în sezonul BTS

O campanie Back to school eficientă începe cu produsele potrivite. O modalitate ideală pentru a le evidenția este prin verificarea datelor din trecut: care produse au fost populare în sezonul precedent şi ce anume i-a determinat pe clienţi să le cumpere. O altă modalitate este prin verificarea trendurilor din piață, iar un instrument în acest sens pentru mediul online poate fi chiar Google Trends. Dar, pentru acoperirea ansamblului pieței, cu specificațiile sale locale, este recomandată realizarea unui studiu de piață, din timp, pentru identificarea tendințelor și a noilor oportunități.

Cum se potrivesc produsele în viaţa celor care se întorc la şcoală

Simpla plasare a produselor pe un raft nu asigură evidenţierea brandului printre competitorii care fac acelaşi lucru. Produsele trebuie să fie expuse în aşa fel încât să îi atragă pe cei care cumpără în sezonul Back to school, iar acest fapt poate fi realizat prin explicarea modalităţii prin care ei  pot utiliza produsul respectiv la şcoală. De exemplu, pentru vânzarea de caiete şi stilouri, display-ul poate consta într-un birou în magazin așezat împreună cu acele produse sau cu altele din sfera BTS.

Campaniile de marketing pentru BTS trebuie să fie conectate la cele mai importante trenduri

Produsele care sunt în trend sunt relevante pentru publicul ţintă. Scopul este atragerea clienţilor prin expunerea trendurilor: odată ce au intrat în magazin, clienţii pot fi surprinşi şi încântaţi cu produsele cele mai bune din gamă. Articolele sportive sunt, de asemenea, un trend în acest sezon, în special datorită asocierii lor cu nume de marcă. Produse corelate cu diverse personaje, din literatură sau desene animate, dar şi asociate cu un trend sau eveniment important al momentului creează campanii relevante ce pontențează vânzările. Trendurile influenţează şi designul ghiozdanelor şi al rechizitelor. În pofida digitalizării societății, produsele de papetărie sunt încă la mare căutare. Există o notă personală şi nostalgică asociată lor, iar retailerii ar trebui să ţină cont de acest aspect. Accesoriile de birou la preţuri foarte mici sunt excelente pentru cumpărături din impuls, iar acestea nu trebuie neglijate, ci expuse aproape de casa de marcat.

Campaniile sunt cu atât mai atractive cu cât copiii sunt mai implicaţi

O strategie eficientă este ca adolescenţii şi copiii să fie întrebaţi ce anume îşi doresc să cumpere pentru noul an şcolar şi chiar să fie implicaţi în executarea campaniilor de marketing, de la scrierea şi coordonarea unei campanii, până la crearea recuzitei şi participarea în reclamă. În plus, crearea unor campanii şi strategii de e-commerce care să fie vizibile copiilor astfel încât să se potrivească cu stilul şi limbajul lor ajută la convingerea părinţilor în a aloca un buget mai mare produselor din gama BTS, pentru că şi atenţia copiilor lor este direcţionată mai mult către acestea.

Avantajul din online: atingerea mai multor cumpărători prin canale digitale

Cumpărătorii utilizează din ce în ce mai mult canalele online pentru a cumpăra produsele pentru şcoală. Este indicată chiar crearea unei secţiuni Back to school pe site-ul retailer-ului, adică un spaţiu dedicat produselor din această arie. Traficul pe website va creşte inevitabil, de aceea este necesar să se urmărească şi să se evite din timp eventuale erori, plugins care nu sunt necesare, precum şi poze care nu sunt optimizate.

Cu toate că promovarea în social media nu este o idee nouă, dificultatea vine din optimizarea corespunzătoare a canalelor social media. Brandurile trebuie să se concentreze pe influenţa şi puterea de cumpărare a Generaţiei  Z (cei născuţi între anii 1990 și începutul anilor 2000). Această generaţie se exprimă foarte mult pe platformele social media, iar acest fapt se traduce într-o mare oportunitate pentru retailerii care îşi vând produsele, pentru a se implica în relaţia cu această generaţie.

Focusul trebuie să fie pe produsele principale ale magazinului legate de sezonul Back to school, iar pentru a avea un ROI real din activităţile social media, este necesară considerarea platformelor care sunt vizitate de publicul ţintă. În Europa și SUA Facebook-ul rămâne rețeaua de socializare cea mai importantă, la concurență cu Instagram şi Snapchat. Astfel, magazinele au oportunitatea de a investi în Facebook Ads datorită reţelei de publicitate bine target-ată în funcţie de demografia urmărită.

Instagram Stories câştigă de asemenea teren, iar nouă lansare a Instagram TV permite postarea de mini-filme de maxim 60 secunde, ceea ce deschide drumul unor experiențe de tip Youtube, dar pe Instagram. În acelaşi timp, prin Facebook Live sau Instagram Stories se poate crea un tur dedicat Back to school, prezentând produsele noi și în trend.

Pe un trend ascendent este şi mobile shopping-ul în sezonul BTS, iar pentru acesta este necesar să se asigure utilizatorilor o experienţă mobile foarte bună, prin optimizarea website-ului.

Mobile marketing-ul ce nu poate fi neglijat

Cunoscând influenţa rețelelor de socializare asupra consumatorilor, nu trebuie neglijat canalul mobile, de aceea business-urile trebuie să îşi adapteze campaniile şi pentru smatphone-uri. Site-ul trebuie optimizat şi pentru ecranul telefonului mobil pentru a asigura uşurinţa de navigare. Paginile şi reclamele ar trebui aranjate în funcţie de ce anume cumpărătorii trebuie să vadă mai întâi. Conţinutul cel mai relevant trebuie pus în mijlocul ecranului astfel încât cumpărătorii să se implice mai uşor.

Magazinul fizic

Odată perfecţionată strategia pentru ecranul telefonului mobil, traficul in-store trebuie şi el cultivat. Magazinele fizice sunt preferate, în ciuda emergenţei online shopping-ului. Pentru a stimula traficul în magazin, este necesară evidenţierea beneficiilor pentru consumatori. Pot fi incluse oferte speciale care să fie disponibile doar în magazin sau poate fi creat un eveniment special pentru atragerea consumatorilor.

Promoţiile şi concursurile

Promoţiile şi concursurile atrag consumatorii care sunt mult mai orientaţi către bugetul lor şi înclinaţi către comparaţii între ofertele speciale în sezonul Back to school. Scopul este atragerea atenției cât mai mult în contextul foarte larg al competiţiei, astfel că accentul este plasat pe promoţii, cadouri surpriză la achiziţii, livrare gratuită pentru un retailer online sau magazine care sunt gazda unui concurs. Social media poate fi integrat, de asemenea, în procesul de oferire a unui cadou. Consumatorii care postează un produs din gamă pe Instagram cu un hashtag #backtoschool pot primi un discount de 15% la achiziţia unui produs. Este o modalitate de a expune o promoţie şi de a beneficia în acelaşi timp de promovare în social media.

Generarea unui buzz prin cadouri

Plănuirea şi oferirea de cadouri pot fi o modalitate eficientă pentru a crea entuziasm în jurul momentului BTS, atât online, cât şi în magazin. Oferirea unui pachet cu produsele definitorii din magazin, specifice sezonul BTS, ajută la implicarea activă a consumatorului în interacţiunea cu brandul respectiv. Iar pentru o promovare mai eficientă, se pot utiliza formatori de opinie din social media sau influenceri, persoane care sunt deja cunoscute şi care pot potenţa entuziasmul, notorietatea brandului şi în final traficul şi vânzările.

Crearea unei echipe de influenceri şi bloggeri

Influența și impactul bloggerilor locali pentru a promova articolele din gama Back to school sunt necesare. Sezonul BTS este ideal pentru a începe colaborarea cu influenceri din marketing deoarece părinţii şi copiii sunt în căutarea unor idei noi în procesul de cumpărături, iar aceştia le pot influenţa opţiunile. Este importantă cercetarea din timp şi identificarea acelor formatori de opinie căutaţi de elevi şi începerea unui parteneriat cu aceştia. Ei pot să poarte produsele unui anume brand, să posteze poze, să integreze produsul într-o narațiune relatată prin social media. În funcţie de target, se pot lua în considerare mame care dețin un blog sau persoane de influenţă mai tinere, foarte populare printre adolescenţi. Cu cât cercetarea pentru identificarea trendurilor şi a persoanelor de influenţă începe mai devreme, cu atât se va ajunge în mod mai eficient la campanii mai complexe şi bine orientate.

Cumpărătorii nu vor doar simple vânzări

Campaniile nu trebuie să fie doar despre vânzări, ci şi despre cum ajută cumpărătorii în acest proces complex de alegere şi achiziţie. În plus, faţă de expunerea produselor, este important ca brandul să devină o resursă de ajutor pentru consumatorii BTS. Iar acest lucru este posibil prin diverse modalităţi, fie sfaturi despre produse sau un ghid complet de supravieţuire pentru elevi. Pentru mame, este de ajutor să înţeleagă cum îi pot ajuta pe copii să fie mai repede gata de şcoală, prin economisirea de timp. Pe lângă sfaturi şi informaţii, se pot oferi calendare sau agende care pot fi folosite la şcoală, dar şi acasă.

Considerarea campaniilor speciale pentru profesori

Poate că profesorii sunt un public uşor neglijat, dar ei rămân totuşi în target, motiv pentru care lor le este adresată o comunicare specială, şi, astfel, trebuie să fie implicaţi într-un mod specific. De exemplu, un colţ doar pentru profesor în magazin sau pe website poate fi de ajutor; în plus, se pot oferi gratuit calendare sau agende.

Produsele nu se vând?

Trebuie subliniat faptul că fenomenul BTS se află şi el într-o perioadă de tranziţie. Societatea devine din ce în ce mai complexă, deci este supusă schimbărilor, astfel că indiferent de tematica sezonului, marketingul trebuie să se adapteze, astfel că sunt necesare nu doar noi începuturi, dar şi noi modalităţi de percepţie. Dacă anumite produse nu se vând acest lucru poate evidenţa un sezon al schimbărilor pentru consumatori. Într-o eră din ce în ce mai digitalizată, şi nevoile consumatorilor sunt în continuă schimbare, iar acest fapt trebuie să se afle în inima oricărei strategii de business.

Folosirea unui mix strategic al tuturor acestor tactici pentru a promova produse din gama Back to school generează un impact asupra traficului în magazin, dar şi online. Sezonul în sine este foarte competitiv. Astfel că, pentru a se evidenţia printre competitori, magazinele trebuie să se concentreze pe consumatori, astfel încât să surprindă nevoile lor reale. Informaţia obţinută din cercetare poate fi folosită pentru strategii de marketing complexe şi concentrate asupra a ceea ce asigură un sezon Back to school de succes.

Sunteţi interesat de cercetarea evenimentului comercial Back To School de anul viitor?

Solicitaţi un studiu aici şi noi vă vom contacta pentru o discuţie mai largă