Barometru de opinie publică (16-25/07/2018)

1. Introducere

În perioada 16-25 iulie 2018, în cadrul Panelului de Consumatori Eureka Insights, am derulat o anchetă care a avut scopul de a lua pulsul opiniei publice a românilor din mediile urban și rural cu acces la internet. Principalele teme abordate țin de evaluarea nivelului de trai, a optimismului față de viitorul țării, dar și de dezvoltările din viața economică, socială și politică, cu accent pe cele mai recent evoluții și impactul lor la nivel atitudinal. Eșantionul ales a fost unul probabilistic, multi-stratificat (genuri, vârste, regiuni și mărimea localităților), cu un volum de 765 respondenți. Marja de eroare a eșantionului este de +/- 3,5%, pe un interval de încredere de 95%. Principalele limitări ale studiului decurg din imposibilitatea generalizării rezultatelor la nivelul populației totale a României, având în vedere gradul de pătrundere destul de limitat a internetului în mediul rural „profund”.

2. Rezultate

9 din 10 respondenți consideră că România se îndreaptă spre o direcție greșită. Principalele 5 arii care generează nemulțumire sunt:

 1. Combaterea corupției: 86%;
 2. Politica salarială: 85%;
 3. Nivelul de trai: 81%;
 4. Justiția: 80%;
 5. Sănătatea: 78%.

6 din 10 respondenți apreciază că, pe de-o parte, situația economică a României este mai prostă ca acum un an, iar pe de altă parte, că peste un an va fi și mai proastă decât în prezent. Tot în opinia lor, pentru îmbunătățirea situației socio-economice ar fi necesare următoarele măsuri:

 1. Să fie continuată combaterea corupției: 91%;
 2. Combaterea criminalității economice să fie întreprinsă mai serios: 91%;
 3. În vederea recuperării daunelor provocate, să se recurgă la confiscarea averilor persoanelor condamnate: 89%;
 4. Îmbunătățirea combaterii evaziunii fiscale: 89%;
 5. Asigurarea stabilității fiscale: 88%.

Principalele îngrijorări față de viitor ale respondenților noștri vizează:

 1. Viitorul copiilor lor: 81%;
 2. Creșterea prețurilor: 80%;
 3. Corupția: 80%;
 4. Criminalitatea/infracționalitatea: 79%;
 5. Lipsa locurilor de muncă: 71%.

9 din 10 respondenți sunt nemulțumiți de situația politică din țară. În același timp, 7 din 10 nu sunt mulțumiți de serviciile de sănătate/asistență medicală. În al treilea rând, 5 din 10 manifestă nemulțumire față de transportul public, precum și de propria situație financiară.

Concomitent, în ceea ce privește satisfacția față de propriul nivel trai, 33% consideră că situația lor este mai proastă ca cea de acum un an, iar 35% că este mai bună (restul considerând că este neschimbată). În plus, 28% se așteaptă ca viață lor să fie mai proastă anul viitor, în timp ce 43% cred că va fi mai bună.

În ceea ce privește nevoile pe care le acoperă veniturile gospodăriei, persoanele intervievate au declarat că acestea:

 • nu ajung nici măcar pentru asigurarea strictului necesar; 8%;
 • ajung doar pentru asigurarea strictului necesar: 23%;
 • ajung pentru un trai decent, dar nu își permit să cumpere unui mei scumpe: 40%;
 • ajung pentru un trai decent și pentru cumpărarea unor bunuri mai scumpe, cu restrângeri în alte domenii: 25%;
 • ajung pentru tot ce au nevoie, fără restrângeri suplimentare: 4%.

Îndreptându-ne atenția către intenția de emigrare: în cazul în care ar avea posibilitatea, doar 2 din 10 respondenți ar alege să nu plece din țară, în timp ce 3 din 10 ar pleca definitiv și 5 din 10 doar temporar.

În privința interesului față de politică, 3 din 10 respondenți sunt interesați, într-o măsură mai mică sau mai mare, în timp ce 5 din 10 sunt neinteresați sau puțin interesați, iar restul sunt indeciși.

La nivelul încrederii în instituții, pe primul loc regăsim Pompierii, care sunt urmați de: SMURD; Ambulanță; Armată; Jandarmerie; Biserică; Poliție; Comisia Europeană; Preşedinţie; ONG-uri.

Totodată, 8 din 10 respondenți nu dau o notă de trecere Guvernului Dăncilă, în medie nota acordată fiind 2 (pe o scală de la 0 la 10).

La capitolul încrederii acordate personalităților publice/politice se detașează: Codruta Kovesi (48%); George Becali (47%); Klaus Iohannis (41%); Augustin Lazăr (26%); Dacian Cioloș (25%); Cosette Chichirău (24%); Eugen Teodorovici (23%); Traian Băsescu (20%); Ecaterina Andronescu (20%).

Dacă „mâine” ar avea loc alegeri parlamentare:

 • 4% nu ar participa în mod cert;
 • 3% probabil nu ar participa;
 • 10% sunt indeciși;
 • 21 probabil ar participa;
 • 62% ar participa cu siguranță.

Intenția de vot exprimată de respondenți pentru intervalul 16-25/07/2018 este:

 1. PNL: 22%;
 2. USR: 20%;
 3. PSD: 16%;
 4. ALDE: 14%;
 5. PMP: 7%;
 6. RO+: 6%;
 7. Pro România: 5%;
 8. PRM: 5%;
 9. PNȚCD: 4%;
 10. UDMR: 1%.

3. Concluzii

În general, tema justiției (administrarea justiției, combaterea corupției, a evaziunii fiscale și a criminalității economice) este primordială în opinia respondenților, iar dezvoltările ultimilor ani nu sunt mulțumitoare, fapt relevat și de numărul mare de oameni care consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită.

Așteptările respondenților față de climatul economic al României sunt mai degrabă negative, deși, la nivel personal, se așteaptă să o ducă ceva mai bine anul viitor. În continuare emigrarea este văzută de multă lume ca o posibilă soluție pentru îmbunătățirea nivelului de trai. În această ultimă privință, remarcăm că un număr însemnat de respondenți trăiește în sărăcie, iar doar 1 din 4 pot fi plasați în clasa mijlocie.

Totodată, interesul față de viața politică este extrem de redus, fapt ce se corelează cu încrederea scăzută în Parlament (2%), partide politice (4%) și Guvern (8%). În privința încrederii respondenților în instituții „politice”, pe primul loc se plasează cea oferită Comisiei Europene (33%), care este urmată de cea acordată Preşedinţiei (32%). Cu toate acestea, 8 din 10 respondenți afirmă că dacă „mâine” ar fi alegeri parlamentare probabil ar participa la vot.

Despre S. Zodian, PhD | Market Research

La S. Zodian, PhD | Market Research oferim servicii de cercetare de piață orientate pe înțelegerea consumatorilor, în vederea îmbunătățirii experienței lor de cumpărare, oferind companiilor o perspectivă de piață profundă asupra mediilor de vânzare online și offline, personalizată pe nevoile lor de cunoaștere, pentru a le ajuta să se adapteze și/sau să se schimbe, în funcție de dinamicile curente și preconizate ale economiei globale și locale.

Totodată, la începutul anului 2018 am inaugurat Eureka Insights, un nou Panel de Consumatori care are menirea de a oferi informații valoroase atât pentru clienți cât și pentru consumatori.

De asemenea, avem colaborări cu alte agenții de cercetare de piață și panele de consumatori, ceea ne permite să desfășurăm studii de piață pentru dvs. oriunde în lume.

Dacă sunteți interesat de serviciile noastre, trimiteți-ne o cerere de ofertă.