Piața aplicațiilor mobile de Taxi/Ridesharing din perspectiva consumatorilor – o cercetare cantitativă

This article is also available in English

1. Introducere

Pe fondul expansiunii economiei digitale din ultimii 10 ani (tendință sprijinită de pătrunderea internetului în cele mai greu accesibile zone geografice, dar și în cele mai defavorizate), ce a adus mai aproape oamenii și companiile prin apariția și dezvoltarea rețelelor de socializare, în urma modificărilor comportamentale survenite în rândul populației, cauzate de schimbările de mentalitate legate de poluare și dezvoltare durabilă ale ultimilor 20-30 de ani, dar și pe fondul descoperii unor oportunități de afaceri în piețele reglementate de state (caracteristică sprijinită și de trecerea la un nou tip marketing care pune accentul, tot mai mult, pe experiența de consum și loialitatea consumatorilor față de mărci), clasicele servicii de taxi, cu bunele și cu relele lor, au suferit transformări semnificative în ultimii ani. Piața serviciilor de tip taxi și ridesharing din cele mai mari orașe ale României se înscrie, în general, în logica acestor dezvoltări.

În acest context, au apărut numeroase conflicte economico-sociale, politice și juridice pe mapamond, între părțile interesate, iar societatea românească nu a făcut excepție acestor tendințe. Din punctul nostru de vedere, în contextul dezvoltărilor tehnologice, evoluția în această piață este de neoprit, ea nu poate fi stopată prin impunerea unor restricții privitoare la numărul maxim de prestatori, ca în trecut, fapt ce nu exclude adoptarea unui cadru legislativ corect față de toți participanții, având în vedere stilul de viață, nevoile, dorințele și așteptările beneficiarilor. Probabil viitorul destul de apropiat al serviciilor de taxi și ridesharing, din țările care au resurse disponibile și cu o infrastructură rutieră dezvoltată, va aparține companiilor care vor utiliza automobile nepoluante fără șofer, pentru că ele permit optimizarea costurilor dar și a traficului, în funcție de evoluția unor factori (oră, zi, anotimp, condiții meteorologice etc.), oferind, în plus, un grad de siguranță mai ridicat participanților la traficul rutier prin folosirea inteligenței artificiale.

2. Metodologie

Având în vedere cele de mai sus, apare în mod natural nevoia realizării unor cercetări sociale și de marketing pe tema serviciilor de taxi și ridesharing în economia digitală contemporană. În vederea contribuirii la desăvârșirea obiectivelor de cercetare prezentate anterior, în cadrul Panelului de Consumatori Eureka Insights, am desfășurat o anchetă prin metodologia CAWI, pe un eșantion reprezentativ pentru populația studiată cu acces la internet, al cărui volum a fost de 320 respondenți: utilizatori de peste 18 ani ai principalelor aplicații mobile de taxi și ridesharing din România. Din punct de vedere cantitativ, la nivel național urban și rural, estimăm că între 2 și 3 din 10 români folosesc Clever, Star, Uber sau Taxify. Desigur, majoritatea adepților acestor aplicații locuiesc, muncesc sau studiază în cele mai mari orașe ale țării sau în vecinătatea lor. Pe de altă parte, incidența utilizatorilor în cadrul populațiilor orașelor respective este mai ridicată decât procentul de 25-30% de la nivel național. Așadar, marja maximă de eroare a eșantionului nostru este de +/- 5%, pe un interval de încredere de 95%, considerând că universul anchetei numără, în acest moment, cel mult 6.000.000 de consumatori. Dintr-o perspectivă structurală, a fost asigurată stratificarea pe genuri a eșantionului ales.

3. Rezultate

3.1. Ce mijloace de transport utilizează publicul țintă?

Pe lângă taxi, 8 din 10 respondenți folosesc mijloacele de transport în comun și mersul pe jos, 7 din 10 mașina personală/familială și 3 din 10 bicicleta.

3.2. Cum comandă?

Pe lângă aplicațiile mobile de taxi și ridesharing, 6 din 10 persoane sună la dispecerat pentru a comanda o mașină, în timp ce 2 din 10 plasează comenzi online pe site-urile companiilor de taxi.

3.3. Notorietatea mărcilor de aplicații mobile de taxi și ridesharing

Cele mai cunoscute mărci de aplicații de taxi și ridesharing sunt:

 • Clever Taxi (75%);
 • Uber (75%);
 • Taxify (49%);
 • Star Taxi (44%);
 • Aplicații mobile ale companiilor de taxi (38%).

3.4. Cota de piață a aplicațiilor mobile de taxi și ridesharing

În privința utilizării, în ultimele 12 luni, 56% din respondenți au folosit Uber, 55% Clever Taxi, 26% Taxify, 23% aplicații mobile ale companiilor de taxi și 23% Star Taxi. Pe de altă parte, lista celor mai utilizate mărci de aplicații mobile în ultimele 3 luni este:

 • Uber, cu 56%;
 • Clever Taxi, cu  27%;
 • Star Taxi, cu 11%;
 • Taxify, cu 6%.

3.5. Motivele utilizării serviciilor de taxi și ridesharing și importanța lor

Motivele utilizării serviciilor de taxi și ridesharing (%)

În același timp, ierarhia importanței atribuite de respondenți motivelor de utilizare a aplicațiilor mobile de taxi și ridesharing este următoare (exprimate în grade de acord):

 1. Aglomerația din mijloacele de transport în comun: 88%;
 2. Lipsa confortului mijloacelor de transport în comun: 87%;
 3. Nu se simt în siguranță în mijloacele de transport în comun: 87%;
 4. Pentru că mijloacele de transport în comun au un program de circulație impredictibil: 86%;
 5. Rețeaua de transport în comun nu este suficient de cuprinzătoare: 85%;
 6. Nu au carnet de conducere: 85%;
 7. Pentru că au multe drumuri de făcut: 85%.

3.7. Atitudinea respondenților față de uberizarea pieței de taxi

Atitudini față de uberizarea pieței de taxi

3.8. Reclamele și informarea despre aplicațiile mobile de taxi și ridesharing

Promovarea și canalele de distribuție ale reclamelor (%)

3.9. Utilizarea aplicațiilor mobile de taxi și ridesharing

În privința ocaziilor în care sunt utilizate aplicațiile, remarcăm următoarele situații (exprimate prin ponderea celor care le-au selectat și grade de frecvență – unde un scor de 100 înseamnă „foarte frecvent”):

 • Când se întorc din oraș: 63%, grad de frecvență: 76%;
 • Când se duc în oraș: 52%, grad de frecvență: 72%;
 • Când se întorc de la aeroport: 46%, grad de frecvență: 67%;
 • În timpul iernii, când ninge în cantități mari: 45%, grad de frecvență: 72%;
 • Când merg la gară: 43%, grad de frecvență: 65%;
 • Când merg la aeroport: 43%, grad de frecvență: 66%;
 • Când se întorc de la gară: 41%, grad de frecvență: 64%;
 • Când se întorc acasă de la rude sau prieteni: 37%, grad de frecvență: 71%;
 • Când merg la întâlniri în scop profesional: 33%, grad de frecvență: 70%;
 • Când merg spre locul de muncă: 31%, grad de frecvență: 73%;
 • Când merg la rude sau prieteni: 31%, grad de frecvență: 70%;
 • În timpul iernii, când se face apel la șoferi să își lase mașinile acasă: 29%, grad de frecvență: 73%;
 • Când se întorc de la locul de muncă: 28%, grad de frecvență: 73%;
 • Când merg la autogară: 28%, grad de frecvență: 65%;
 • Când se întorc de la autogară: 25%, grad de frecvență: 65%;
 • Când se întorc de la întâlniri în scop profesional: 24%, grad de frecvență: 70%.

Perioadele zilei în care sunt folosite aplicațiile mobile de taxi și ridesharing

3.10. Modalități de plată preferate

8 din 10 respondenți achită cursa în numerar, în timp ce 5 din 10 plătesc cu cardul. Pe de altă parte, referitor la cea mai frecventă modalitate de plată folosită, 50% preferă plată în numerar și 50% pe cea cu cardul.

3.11. Estimarea frecvenței de utilizare, a prețului mediu pe km (Lei) și a mărimii bacșișului

Număr de comenzi lunare variază destul de mult:

 1. Între 1 – 2: 28%;
 2. Între 3 – 4: 25%;
 3. Între 5 – 8: 22%;
 4. Peste 8: 25%.

Având în vedere datele de mai sus, numărul mediu de comenzi lunare este de 7 comenzi.

În privința prețului pe km, respondenții declară că sunt dispuși să plătească, în medie, un tarif maxim de 1,8 Lei. Distribuția preferințelor arată astfel:

 1. Între 1 – 1,5 Lei: 34%;
 2. Între 1,51 – 2 Lei: 42%;
 3. Peste 2 Lei: 24%.

Pe de altă parte, prețul mediu pe Km raportat al celei mai recente curse este de 2,3 Lei, calculat prin scăderea bacșișului mediu, 4 Lei, din costul mediu al cursei, 25 Lei, și împărțirea la distanța medie 9 Km. Ceea ce sugerează că, totuși, oamenii plătesc, în medie, ceva mai mult decât declară că sunt dispuși să plătească. O posibilă explicație este variația costului pe Km pentru o parte din aplicațiile mobile de taxi și ridesharing în funcție de creșterea și scădere cererii. Totodată, 7 din 10 respondenți declară că lasă bacșiș șoferului.

3.12. Satisfacția față de cursă și elementele ei componente

Gradul de relevanță și intensitatea elementelor care compun cele mai importante aspecte legate de satisfacția față de cursă (%)

3.13. Loialitate și probabilitatea recomandării

Loialitatea față de aplicație și probabilitatea de a o recomanda cunoscuților și familiei sunt legate, în mare, de îndeplinirea, într-o măsură cât mai mulțumitoare, a elementelor care compun satisfacția față de cursă (3.12). Datele colectate indică, în general, un nivel ridicat de satisfacție față de ultima cursă realizată cu fiecare din aplicațiile mobile de taxi și ridesharing analizate. Ierarhia arată în felul următor (grade de mulțumire):

 1. Taxify: 90%;
 2. Uber: 89%;
 3. Clever Taxi: 86%;
 4. Star Taxi: 79%.

Probabilitatea de a recomanda fiecare aplicație este de asemenea ridicată (grade de probabilitate):

 1. Taxify: 90%;
 2. Clever Taxi: 89%;
 3. Uber: 88%
 4. Star Taxi: 83%.

Pe de altă parte, în cazul celor care utilizează cel puțin două tipuri de aplicații, remarcăm:

Net promoter score-ul celei mai recente curse (%) (grupul utilizatorilor care folosesc mai multe aplicații mobile de taxi și ridesharing)

4. Concluzii

Taxiurile în România nu sunt opțiuni de transport de lux, ci mijloace complementare care acoperă lipsurile majore din rețelele publice de transport ale marilor orașe. Desigur, există și un segment de lux sau de business, dar acesta ocupă o pondere destul de redusă. Pe fondul lipsei investițiilor din infrastructura rutieră și al aglomerației din trafic, cererea pentru serviciile de taxi este tot mai ridicată. Din păcate, prestarea activității devine din ce în ce mai puțin atractivă, pe fondul creșterii accelerate a celor care practică aceste servicii.

Totodată, datele prezentate subliniază beneficiile aduse de aplicațiile mobile de taxi și ridesharing atât consumatorilor, cât și șoferilor. Considerăm că factorii de decizie trebuie să analizeze foarte atent situația din piață, să aibă în vedere interesul general, înainte de-a merge pe calea impunerii unor restricții fără fundamente de piață, care cu ușurință se pot dovedi a fi în detrimentul consumatorilor. Soluțiile discutate, de exemplu, la nivelul Primăriei Capitalei, sunt menite să protejeze, pe de-o parte, șoferii, prin întărirea limitării numărului maxim de mașini care pot să presteze această activitate, dar pe de altă parte și dispeceratele clasice, prin impunerea unor reglementări legate de licențiere și așa mai departe.

Referitor la utilizarea aplicațiilor mobile de taxi și ridesharing, semnalăm necesitatea (re)implementării unor sisteme moderne, civilizate de comandă taxi în vecinătatea gărilor, autogărilor și a aeroporturilor, având în vedere ponderea ridicată a consumatorilor care se bazează pe taxi-uri la întoarcerea acasă.

În privința performanțelor generale ale aplicațiilor, remarcăm un ușor decalaj în ceea ce privește aplicația Star Taxi și concurență sa, dar și performanțele excepționale ale aplicației Taxify, deși este ceva mai nou venită pe piață.

Despre S. Zodian, PhD | Market Research

La S. Zodian, PhD | Market Research oferim servicii de cercetare de piață orientate pe înțelegerea consumatorilor, în vederea îmbunătățirii experienței lor de cumpărare, oferind companiilor o perspectivă de piață profundă asupra mediilor de vânzare online și offline, personalizată pe nevoile lor de cunoaștere, pentru a le ajuta să se adapteze și/sau să se schimbe, în funcție de dinamicile curente și preconizate ale economiei globale și locale.

Totodată, la începutul anului 2018 am inaugurat Eureka Insights, un nou Panel de Consumatori care are menirea de a oferi informații valoroase atât pentru clienți cât și pentru consumatori.

De asemenea, avem colaborări cu alte agenții de cercetare de piață și panele de consumatori, ceea ne permite să desfășurăm studii de piață pentru dvs. oriunde în lume.

Dacă sunteți interesat de serviciile noastre, trimiteți-mi o cerere de ofertă.